Napsali o nás - článek z Blanenského deníku

02.04.2010 09:31

Asistence při požárech mimo obci, souboj s plameny na vlastní půdě. V Olešné hasiči pomáhají už přes osmdesát let.

Hasiči z Olešné se nebojí krotit požáry lesů, které malou obci nad Blanskem obklopují. Jejich sbor je také nejvýznamnějším pořadatelem kulturních akcí v Olešné. Tento sbor přitom patří k nejmladším v regionu, v loňském roce totiž jeho členové oslavili teprve osmdesátiletou historii.

Hasiči z Olešné se soustředí na výjezdy

„Sbor dobrovolných hasičů má v současné době čtyřicet členů, mezi které patří i ženy a děti. Samozřejmostí je devítičlenná zásahová jednotka, která je zařazená do páté výjezdové skupiny. To znamená, že její působnost se soustředí hlavně na území obce. Pokud jedeme za hranice obecního katastru, fungujeme především jako pomocná jednotka profesionálních hasičů,“ popsal povinnosti olešenských dobrovolníků starosta sboru Milan Křivánek.

Dodal, že nejvíc odvážné muže z Olešné zaměstnávají požáry a vodní živel. „Zasahujeme velmi často při požárech lesa. Letos jsme k nim vyjížděli hned dvakrát. Na jaře, když tál sníh, jsme se zase museli věnovat odčerpávání vody ze sklepů a garáží rodinných domků. Při jiném zásahu jsme se zase snažili zamezit vniku vody do podnikatelských objektů v obci. Ve stejném období jsme likvidovali také následky větrné smršti,“ vyjmenoval druhy zásahových činností Křivánek.

Olešná, kterou tamní hasiči před pohromami chrání, je přitom místem poměrně vysoko položeným, s hustým lesním porostem. Požáry tak často vznikají uvnitř lesa. I na tyto pohromy jsou olešenští dobrovolníci připraveni. „Zhruba jednou ročně míváme námětové cvičení, ve kterém se zaměřujeme na dopravu vody do výše položených míst. Protože nemáme klasickou cisternu, jakou bývají vybavené jiné jednotky v okrese, zajišťujeme při požárech uvnitř lesa především dopravu vody,“ vysvětlil Křívánek.

Zároveň dodal, že na jejich volkswagena nedají hasiči z Olešné dopustit. „Je to Volkswagen Transporter v prodloužené verzi s nástavbou. Má nádrž na vodu a vysokotlaké zařízení. Naším účelům tedy slouží dobře, i když je to rarita,“ upřesnil Křivánek.

V Olešné se už více než rok připravuje také družstvo žen, hasiči se věnují i mládeži. Tu měl donedávna na starosti Vlastimil Svoboda. „Děti se k tréninku scházejí jedenkrát týdně. Bohužel jich je v současné době málo na to, aby vytvořili samostatná družstva, účastní se soutěží tedy jenom tam, kde můžou být smíšení. Na druhou stranu u hasičů na Olešné převládá v přípravě represivní složka nad tou sportovní, takže se s dětmi zaměřujeme hlavně na přípravu budoucích členů zásahové jednotky,“ nastínil Svoboda.

Kromě týmu malé kopané jsou hasiči v Olešné jediným pořadatelem kulturních akcí. Kromě tradičního hasičského plesu, se mohou obyvatelé satelitní obce zúčastnit i soutěží poměrně netradičních. „Pořádali jsme letos turnaj v posílání žehliček po ledě ve stylu hry curling,“ dodal s úsměvem starosta Křivánek.

 

převzato , autor: Tomáš Soldán, Rovnost - Blanenský deník

www.blanensky.denik.cz

Diskuse k tomuto článku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek