TFA - železný hasič

Oč se jedná?

Jedná se další z možností hasičského vyžití. K provedení disciplín TFA je však bezesporu velice důležitá fyzická i psychická kondice. To proto, že hasiči plní disciplíny jako jsou přenesení figuríny o hmotnosti 80 kg na vzdálenost 20 - 30 metrů, až 60 úderů kladivem o hmotnosti okolo 5 kg v boxu, přenášení a rozvinutí hadic (někdy zavodněných), vytažení barelů s vodou (cca 20 kg) do výšky 2. NP, přeskočení bariéry o výšce 2 m a výběh do 10. NP po schodech. To vše plní hasič v plné polní, tedy s oblečeným ochranným zásahovým oblekem, zásahovými boty a na zádech s dýchací technikou.

 

Jak to všechno začalo

Na počátku 90-tých let 20.století uvedla firma Scott na trh nový typ dýchacího přístroje s přetlakovou automatikou a pár nadšenců ve spojení s hasiči v Kalifornii, se rozhodlo demonstrovat zvýšené nároky, kladené na nový typ dýchací techniky, přímo v praxi. Původně mělo jít o simulaci běžné hasičské činnosti s odborným monitorováním zúčastněných. Nebyli by to ovšem hasiči, kteří samozřejmě vzápětí z obyčejného testu udělali soutěž: závodník v kompletním převlečníku s dýchacím aparátem a těžkých botách tahal hadice, běhal po schodech, mlátil kladivem a tahal figurínu do úplného vyčerpání za asistence nevěřícího obecenstva, které nechápalo, jak se může člověk dobrovolně zničit.

Soutěž si záhy získala takovou popularitu, že v mnohých státech USA začala fungovat národní kola až nakonec se celá šlamastyka přenesla i za oceán do Austrálie i Evropy. Začalo vznikat více modifikací původní soutěže, která se odbývala v kompletní „plné polní" v celkovém čase cca tří minut, z důvodu nemožnosti sladění obuvi i převlečníku, o dýchací technice nemluvě, zrodil se tzv. TFA čtyřboj, sestavený ze čtyř disciplín, z nichž prvá obnáší roztažení a poté smotání hadic, ve druhé soutěžící zápasí s kladivem, figurínou nebo jinou zátěží a překonávají 3m vysokou bariéru, dále jde o vynášení a vytahování zátěže na určitou konstrukci a závěrečná disciplína totálně umrtví soutěžící při výběhu do 10, 15, či 20-ti podlaží.

Naši hasiči se setkali s TFA poprvé v Kanadě v roce 1996 na Světových hrách, kde si pražští hasiči na vlastní triko vyzkoušeli martyrium TFA a už o čtyři roky později, na Světových hrách v Paříži výrazně promluvili do pořadí ve světové špičce hasiči z Ostravy. Po prvotních problémech s nedůvěrou se soutěže tohoto typu začaly doslova v masovém měřítku pořádat i v ČR.

Nejlepší hasiči mají tu čest reprezentovat HZS ČR na zahraničních soutěžích jako jsou Světové hry, Mezinárodní mistrovství Německa, Rakouska, Litevské schody, Varšavské schody, navazují se kontakty, uzavírají se přátelské vztahy a mezinárodní vazby, což má jednoznačně pozitivní dopad na možnost srovnání profesní i výkonnostní úrovně.

 * část textu převzata a upravena z: www.tfa-czech.cz

Fotogalerie: TFA - železný hasič