Jsem občan a chci pálit klestí - jak na to?

25.04.2010 20:57

Každoročně vyjíždějí jednotky požární ochrany (dále jen "JPO") k požárům, které jsou způsobeny nedbalostí při pálení klestí. Co si jako občan musím uvědomit před touto činností, která může skončit i požárem několika hektarů lesního nebo travnatého porostu?

Podle zákona o požární ochraně je každá osoba povinna chovat se tak, aby nezavdala příčinu k požáru. V překladu to znamená, že pokud chci pálit, což je přímo zákonem zakázáno, pak musím alespoň zajistit kontrolu nad daným místem. Kontrolu ve smyslu zabezpeční možnosti rozšíření ohně (řízené hoření) a vzniku požáru (neřízené, neovladatelné hoření, které může ohrozit nebo ohrozilo osoby, zvířata, majetek nebo životní prostředí).

Z nedávné doby jsou známy případy, kdy se pálení trávy či klestí vymklo kontrole a skončilo i ztrátami na životech.

Pokud se pálení vymkne kontrole, okamžitě kontaktujte hasiče prostřednictvím tísňových linek 150 nebo 112. V prostředí jako je zahrada, pole, les či louka se oheň dokáže šířit velice rychle. Sebemenší podcenění situace může způsobit neštěstí a značné materiální a ekologické škody s mnohdy nevratnými následky. Však jen se podívejte:

článek převzat a upraven z www.pozary.cz

 

A proč se tedy pálení hlásí, když vlastně pálit ani nesmím?

Formulář má sloužit v případech, kdy soukromá osoba, případně firma, má v plánu spalovat větší množství klestu po lesní těžbě nebo shrabanou stařinu, listí a větve při jarním úklidu zahrad. Operační důstojníci HZS tak získají snadný přehled o počtu a místech, kde pálení probíhají, zanesený i do mapových podkladů.
V případě ohlášení požáru může operační důstojník zjistit dotazem na uvedený mobilní telefon odpovědné osoby, zda se pálení nevymklo kontrole. V případě problémů vyšle na místo jednotku požární ochrany, nebo ohlášení požáru vyhodnotí jako planý poplach.
Ve formuláři je nutné vyplnit datum a hodinu začátku i konce plánovaného pálení, jméno osoby, která je za pálení odpovědná, její číslo na mobilní telefon a e-mailovou adresu. Dále místo pálení, například město, obec, část obce, ulici, případně vhodný blízký orientační bod. Ve spodní části stránky se nachází mapa, na které si každý může najít místo, kde chce pálit. Kliknutím levého tlačítka myši se na mapě objeví bod a automaticky se zobrazí souřadnice GPS zvoleného místa. Pak už stačí formulář jen odeslat!
Tato aplikace by měla občanům usnadnit nahlašování plánovaného pálení biologického odpadu především v nadcházejícím jarním období a zamezit zbytečným výjezdům hasičů, pokud není jejich pomoci na místě opravdu zapotřebí.

por. Mgr. Iva Michalíčková, tisková mluvčí, HZS Libereckého kraje

 

Upozornění:
Odesláním formuláře Hasičský záchranný sbor nepovoluje pálení. Odesláním vyplněného formuláře je Vaše pálení pouze evidováno operačním a informačním střediskem hasičského záchranného sboru. Evidence slouží jen pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru.

 

A kde naleznu příslušný elektronický formulář?

Hlavní město Praha - neumožňuje elektronické nahlášení pálení.

Středočeský kraj - https://hzssk.webrex.cz?menu=3

Jihočeský kraj - https://hzsjk.webrex.cz/?menu=3

Plzeňský kraj - https://hzspk.webrex.cz (vyžaduje registraci)

Karlovarský kraj - https://hzskv.webrex.cz

Ústecký kraj - https://www.hzsoul.cz/paleni2/?menu=3

Liberecký kraj - https://www.hzslk.cz/paleni/index.php?menu=3

Královéhradecký kraj - https://paleni.hzshk.cz/index.php?menu=3

Pardubický kraj - neumožňuje elektronické nahlášení pálení, pálení se ohlašuje na KOPIS - tel. číslo 950 570 011

Kraj Vysočina - https://www.hasici-vysocina.cz/index.php?menu=190

Jihomoravský kraj - https://www.firebrno.cz/paleni-klesti

Olomoucký kraj - https://www.hzsol.cz/paleni/

Zlínský kraj - https://paleni.hzszlk.eu/?menu=3

Moravskoslezský kraj - https://81.91.215.134/paleni_msk (vyžaduje registraci)

 

Diskuze k tomuto článku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek