Zástupci SDH na Blanensku se sešli v Rudici

01.04.2010 15:10

Velké shromáždění dobrovolných hasičů z Blanenska, jaké se koná jen jednou za pět let, hostili v sobotu v Rudici. Sešli se tam starostové a další zástupci sborů, požárníci pyšnící se titulem Zasloužilý hasič i zástupci obcí a kraje, aby zhodnotili uplynulých pět let a zvolili nové vedení okresního sdružení.

Na Blanensku co obec, to téměř s jistotou zároveň i sbor dobrovolných hasičů. V okrese je tak nyní evidováno 140 sborů dobrovolných hasičů. Podle staronového starosty okresního sdružení hasičů Františka Nečase, to zejména v malých obcích bývá často jediný spolek, který tam o sobě dává vědět. „Za těch uplynulých pět let se stalo i to, že několik sborů zaniklo. Jsou to ale výjimky,“ uvedl František Nečas s tím, že z evidence vyškrtli sbor v Lubi. Na kahánku má také sbor ve Štěchově. Nečas však naznačil, že se pomalu chystá založení úplně nového sboru dobrovolných hasičů. Kde se tomu tak stane, ale neřekl.

Sbory dobrovolných hasičů začaly vznikat v sedmdesátých letech devatenáctého století a v řadě obcí pracují od té doby bez přestávky. Hlavním důvodem jejich zakládání tehdy bylo, aby chránily lidi v obci a jejich stavení před ničivými plameny, ale brzy na sebe vzaly i řadu jiných rolí – pořádají různé kulturní a sportovní akce a přiloží v obci ruku k dílu, kdykoliv je třeba a zdaleka to nebývají jen požáry.

Podle okresního starosty se hasiči na Blanensku mají čím chlubit. Z jejich řad totiž pochází mistři republiky v požárním sportu za rok 2008. Jsou to chlapci z Horního Poříčí, kterým obhajoba vítězství loni unikla jen velmi těsně. Z hodnocení vyplynulo, že na dobré úrovni je i práce s dětmi a mládeží.

Vzhledem k tomu, že se rok 2010 byl rokem volebním, byl zvolen nový výbor okresního sdružení hasičů Blansko, avšak dalo by se říci staronový. Jen nepatrné změny svědčí o tom, že současný výbor pracuje na dobré úrovni. Za náš sbor se shromáždění zúčastnili starosta Milan Křivánek a velitel sboru Jožka Ševčík.

převzato a upraveno, autor: Leona Paroulková, Rovnost - Blanenský deník

www.blanensky.denik.cz

Diskuze k tomuto článku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek